De 3 reflexerna

Grönt ljus-reflexen
Den gröna reflexen är en reflex involverad i rörelsen framåt i kroppen. Alla stora muskler i ryggen spänns för att du ska kunna röra dig framåt när du går, springer och står. Ryggmusklerna kan lära sig att vara "överspända", och drar då ryggen i en båge bakåt (svank).

Du kan tänka dig reflexen som en "svankreflex", som en soldat i givakt. När du springer till bussen, sitter vid datorn i flera timmar, lyfter upp barn, eller står hela dagen, hjälper dessa "gröna reflex" muskler dig att få jobbet gjort. Om den reflexiva responsen till daglig stress blir vanemässig, kan tillstånd som diskbråck, ont i nacken, axlarna och ischiasproblem uppstå.


Rött ljus-reflexen
Den röda reflexen, mer känd som "skrämsel-reflexen" involverar alla muskler på framsidan av kroppen, som när de är spända drar dig framåt. Den här "hopdragningsreflexen" visar sig i form av tippande axlar, ihoptryckt bröstkorg och huvudet tippat framåt. Skyddsreflexen finns hos alla ryggradsdjur och är en respons på rädsla, ångest, nedstämdhet och negativitet.

En hög smäll, ett oväntat ljud eller emotionellt trauma, men också många timmar framför datorn kan få musklerna på framsidan av kroppen att dra ihop sig och dra kroppen framåt i en hopdragen position. En vanemässig röd-ljus reflex kan leda till kronisk nackvärk, käkspänning, "gamnacke", ont i höften, ont mellan skulderbladen och ytlig andning. 
Trauma-Reflexen
Traumareflexen uppstår ofrivilligt som respons till olyckor och skador och kompenserar för att undvika ytterligare smärta när man råkat ut för en olycka. Reflexen involverar musklerna i höften, som när de spänns "hakar" fast höften på ena sidan och roterar ryggraden något.

Exempel på detta kan vara när du upprepade gånger håller ett barn på din vänstra höft, ett plötsligt fall, när du haltat på ena benet efter att ha stukat andra foten, ramlat och slagit i svanskotan eller haft blindtarmsinflammation. Reflexen visar sig genom att du böjer dig åt sidan och roterar musklerna runt höften. Den här kompensationen kan vara nog så liten, knappt märkbar, men dess effekter kan vara förödande.Fastna i sin "hållning"
Oturligt nog, tack vare Sensorisk Motorisk Minnesförlust, kan vissa människor fastna i dessa extrema posturala reflexer, oförmögna att känna obalanserna i sin egen kropp. Många läkare och terapeuter ser dessa problem som strukturella, när de istället är funktionella. Förbättrad funktion av musklerna medför förbättrad hållning. I praktiken löser Hanna Somatics detta genom en process av att bli medveten om dessa (minnesförlustdrabbade) muskler först, för att sedan återträna hjärnan till att släppa taget, slappna av och förlängas till ny längd.